“Ni en la història, ni en cap altra ciència les causes es pressuposen, es busquen”
Marc Bloch


dimarts, 11 de gener del 2011

LA UDG VOL MÉS TESIS DOCTORALS. TAMBÉ VOL MÉS PRECARIETAT ?

Ens arriba el text següent:

El Consell de Govern de la UdG, l’òrgan de govern ordinari de la institució universitària, ha aprovat el Programa d’Ajuts per a Investigadors en Formació 2011-2014, que té un doble objectiu: assegurar l’augment de tesis doctorals a la UdG, i la captació i retenció de talent. El programa també vol potenciar els estudis de doctorat impartits a la UdG. Per a aquest programa es preveu un pressupost anual que supera 1 milió d’euros, que correspon al cost de 80 ajuts, incloent els costos de matrícules (tutela acadèmica de la tesi doctoral) dels beneficiaris.
El Programa d’ajuts per a investigadors en formació, 2011-14 implica, bàsicament, la convocatòria anual d’ajuts predoctorals. La principal novetat d’aquest programa és que separa clarament les beques per realitzar la tesi, adreçades a estudiants en fase de recerca de doctorat, d’uns altres ajuts, adreçats als estudiants que estan fent el màster. Les primeres, serien de 3 anys de durada (un any de beca i 2 de contracte). Els altres serien uns ajuts econòmics per fer front a la matrícula del màster i una dotació addicional.
El Consell de Govern també ha aprovat, i el Consell Social hi ha donat el vistiplau definitiu, la convocatòria de beques de Recerca UdG 2011, que preveu l’increment del nombre d’investigadors dels Grups de recerca i la qualitat i la competitivitat de la R+D que porten a terme.
Aquesta convocatòria contempla la concessió de 19 beques predoctorals, de les quals 8 es destinaran a l’àmbit humanístic i de les ciències socials i 11 a l’àmbit científic i tecnològic .
El Consell Social també ha aprovat, a proposta del Consell de Govern, dos nous programes de màster internacionals per a ser implantats el curs 2011-2012. D’una banda, el Màster en polítiques i planificació urbana, ambiental i Paisatge (PPCEL), en el qual hi participa la UAB, Università IUAV di Venezia, Università degli Studi di Sassari, Universidade Técnica de Lisboa, i coordinat a nivell estatal per la UdG. I d’altra, el Màster en visió per computador i robòtica (VICOT), integrat per la Universitat de Borgonya i la UdG, i que es farà integrament en anglès.

Facilitar la carrera investigadora a partir de beques és, d'entrada ben positiu. Ara bé, fer-ho amb criteris de benefici per a determinats grups de recerca, projectes o, perquè toca no té tant sentit. Potser caldria un tribunal exterior per a la selecció que fos realment vinculant en la decisió i que pogués deixar desertes algunes places. És ben inútil finançar alguns dels projectes que s'han atorgat els darrers anys simplement perquè hom ha presentat un tema i reunia els requisits mínims per ser acceptat. Si la universitat vol premiar l'exel·lència primer cal exigir aquesta exel·lència des del procés de selecció i no tant basant-se en el grup de recerca que hi ha darrera o els cognoms del director que avala el projecte sinó en el projecte en si, en la proposta de treball del futur doctorand.
Potser pensant més amb aquests criteris baixaria el nombre d'abandons de beques i de tesis doctorals i augmentaria el valor dels resultats finals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada