Aquest és un fragment de l'article que el Diari de Girona publicava el passat 15 de gener de 2011:
"La Universitat de Girona és la que ofereix més formació en egiptologia de tot l´Estat
La historiadora Mara Castillo diu que un no pot estudiar els indiquetes sense estudiar la resta de la Mediterrània
La ciutat de Girona és el destí universitari que té una major oferta formativa en egiptologia, segons afirma la professora Mara Castillo, impulsora d'aquesta especialitat de la Història Clàssica a la Universitat de Girona. Directora del Curs de Postgrau en Història de l'Egipte Faraònic, que acaba de posar en marxa la primera edició, Castillo assegura: "Ara mateix, si un alumne vol fer història antiga i especialitzar-se en egiptologia, on rebria més formació seria a la UdG".
Aquesta professora, resident a l'Estartit, lluita per aconseguir un major reconeixement oficial dels estudis d'egiptologia, i lamenta que aquesta especialitat tingui escassa consideració a l'Estat espanyol, on els estudis d'Història Antiga estan constituïts per les especialitats de Grècia, Roma, Egipte i Pròxim Orient, però "les dues darreres estan poc representades".
Segons ella, una plaça com Girona, que comparteix la mateixa mar Mediterrània amb Egipte, ha de fomentar aquests estudis, ja que, si bé no hi havia antigament globalització econòmica, sí n'hi havia de cultural, i és imprescindible per entendre el nostre passat. Sense anar més lluny, en un jaciment arqueològic empordanès com el d'Ullastret han aparegut figuretes o estatuetes de Bes, que és una divinitat egípcia que protegia la família i ajudava en la dona en el part. "Un no pot estudiar els indiquetes sense estudiar la resta de la Mediterrània", conclou.
Segons Castillo, a les universitats petites és on es pot fer ciència, hi ha més il·lusió, més ganes d'omplir buits. Per ella, l'egiptologia té més sortides professionals del que es pensa. "Egipte és una de les civilitzacions que més fascina el gran públic". El postgrau té 7 alumnes, i 10 les assignatures optatives."Aquestes declaracions són vergonyants i mereixen una rectificació clara i contundent. En primer lloc, la única doctorand que la Universitat de Girona ha tingut mai en egiptologia ha deixat la feina a mig fer. Cap tesi s'ha llegit mai en aquesta universitat sobre egiptologia i res indica que amb els mitjans de què disposen els doctorands es pugui fer res de profit en aquesta línia en els pròxims anys. Ara bé, si no hi ha diners ni una estructura assentada per realitzar investigació en egiptologia perquè la Universitat de Girona concedeix beques per la recerca en aquest camp? Bona pregunta, caldria demanar la resposta a la comissió responsable de la concessió de les beques BR. Ultra això, tampoc hi ha hagut mai cap grup d'arqueòlegs de la UdG que hagi realitzat campanyes d'excavacions al país dels farons. Ben diferent és la situació de la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili, que mantenen una campanya de treballs arqueològics a Oxirrinc amb la col·laboració del Servei Català d'Arqueologia Clàssica i el Servei d'Antiguitats d'Egipte.
Dues reflexions finals se'ns presenten indispensables. D'una banda, l'afirmació que no es pugui estudiar el món iber sense conèixer el món egipci. Bé, la història es fonamenta en la recerca, com es pot fer recerca en egiptologia des de Girona??? D'altra banda, com es poden justificar les sortides professionals per la demanda d'un postgrau de 7 alumnes i l'afirmació que
"Egipte és una de les civilitzacions que més fascina el gran públic"
En suma, cada dia serà més habitual que els promotors de màsters i postgraus de la Universitat de Girona - i ens podríem estendre a totes les universitats espanyoles - intentin vendre una prospera carrera d'egiptologia o, d'altres especialitats més inversemblants si cap, a fi i efecte de mantenir les seves pròpies perspectives laborals i els percentatges de matrícules universitàries.
Només per retornar a la realitat de la carrera d'historiador, avui encara hi ha molts llicenciats de les darreres promocions dels anys 90 que formen part del personal interí de l'educació pública.